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Pytanie Odpowiedź Ocena 

1. Napastnik dotknął piłkę a znajdujący się za nim obrońca uderzył go dłonią w 
głowę, dokładnie w momencie dotknięcia piłki przez napastnika. Sędzia zauważył 
podniesioną chorągiewkę AR, sygnalizującego pozycję spaloną napastnika. Jaką 
decyzję podejmie sędzia jeżeli uzna, że napastnik nie przeszkadzał obrońcy a 
uderzenie było co prawda rozmyślne ale jego siła była niewielka.     

Pytanie wyklucza „przeszkadzanie przeciwnikowi”  czyli przewinienie napastnika 
(spalony) było w momencie dotknięcia piłki. W tym samym momencie obrońca 
uderzył napastnika. Oznacza to, stojąc na gruncie aktualnych przepisów (PG 
2018/2019 str. 64), przyznanie rzutu wolnego za przewinienie cięższe czyli za 
rozmyślne uderzenie przeciwnika w głowę – poza polem karnym jest to B. W 
przypadku celowego uderzenia przeciwnika dłonią w głowę, tylko wtedy nie ma 
miejsca gwałtowne agresywne zachowanie, kiedy siła uderzenia jest minimalna. 
(PG 2018/2019 str. 109). Uznaliśmy jednak że określenie „niewielka siła” mogła 
być uznana przez odpowiadających za „minimalną siłę”, akceptując B+. 

B ++ 
B+ 

  

2. Chłopiec do podawania piłek wbiegł na boisko w czasie gdy piłka była w grze a 
obrońca drużyny atakującej nie chcąc dopuścić aby chłopiec przemieścił się w 
miejsce prowadzenia ataku przez jego drużynę uderzył go mocno w klatkę 
piersiową. Chłopiec przewrócił się  a sędzia widząc to zdarzenie przerwał grę. 

Czyn obrońcy jest gwałtownym agresywnym zachowaniem a ponieważ miał 
miejsce wobec „jakiejkolwiek innej osoby” gra jest wznawiana rzutem 
sędziowskim. (PG 2018/2018 str.109) 

S ++  

3. Rzut karny wykonał inny zawodnik niż pierwotnie zidentyfikowany a bramkarz 
przed strzałem opuścił linię bramkową i obronił strzał parując piłkę na rzut 
rożny.  

To przewinienie zawodnika jest zawsze karane rzutem wolnym pośrednim i 
napomnieniem (P+) – bez względu na wynik rzutu. Natomiast przewinienie 
bramkarza, gdy nie padnie bramka oznacza powtórzenie rzutu i napomnienie 
bramkarza (J+). Tak więc, podobnie jak w przypadku wykonywanych zwodów po 
dobiegnięciu do piłki, karane jest poważniejsze przewinienie, czyli P+.(PG 
2018/2019 str. 118,119,120).  

P+     

4. Już w pierwszej akcji meczu sędzia podyktował rzut karny, który drużynie 
broniącej  wydał się kontrowersyjny. Sędzia nie zamierzał skorzystać .z wideo 
weryfikacji, mimo, że jeden z obrońców podbiegł do niego używając gestu wideo 
weryfikacji (kształt ekranu telewizora).  

Zawodnik jest karany napomnieniem gdy nadmiernie używa gestu wideo 
weryfikacji (PG 2018/2019 str. 105) 

K  

5. W czasie meczu I ligi sędzia techniczny zauważył, że trener jednej z drużyn mówi 
jakby do siebie. Po chwili stwierdził, że trener ukrywa w dłoni telefon komórkowy a 
na uchu ma niewielką słuchawkę. Poprosił więc trenera aby zakończył rozmowę 
ale ten odmówił mówiąc: na trybunie siedzi mój asystent obserwujący mecz i 
komórkowy kontakt z nim pomaga mi w prowadzeniu drużyny. Gdy sędzia 
techniczny informował sędziego o tym co dostrzegł i co mu powiedział trener piłka 
była w grze.       Trener nie naruszył przepisów gry ponieważ używał telefonu do 
celów taktycznych (PG 20118/2019 str. 57) 

G  

 

G – grać dalej J   – jeszcze raz R     – rzut rożny (+) napomnienie gdy ma miejsce 
również bezpośrednie 
wykluczenie tej samej osoby 

B – rzut wolny bezpośr. S   – rzut sędziowski Z      – zakończenie +     – napomnienie 

P – rzut wolny pośredni Br – bramka Rb   – rzut od bramki ++   – wykluczenie 

K – rzut karny W  – wrzut  
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6. Zawodnik rezerwowy zerwał się z ławki i wbiegł na boisko obserwując z linii 
środkowej akcję, która toczyła się w polu karnym. Sędzia poinformowany o tym 
przez sędziego technicznego przerwał grę. 

Wejście na boisko zawodnika rezerwowego, bez zgody sędziego, jest karane 
napomnieniem ale tylko wtedy powoduje podyktowanie dla drużyny przeciwnej K 
lub B gdy zawodnik rezerwowy wpływa na przebieg gry. (PG 2018/2019 str. 50 
p.7). Przerwanie gry bez spełnienia tego warunku oznacza konieczność jej 
wznowienia  rzutem sędziowskim. 

S +  

7.  Bramkarz, który otrzymał już napomnienie wykonał niedozwolone oznaczenia na 
polu gry. Sędzia to zauważył, mimo że podążał za korzystną akcją drużyny 
przeciwnej. 
„Działanie” bramkarza karane jest napomnieniem (PG 2018/2019 str.106). 
Ponieważ jest to drugie napomnienie powodujące wykluczenie z gry a akcja jest 
tylko korzystna, gra musi być przerwana gwizdkiem w celu wykluczenia z gry 
bramkarza (PG 2018/2019 str. 105). Aby sędzia zezwolił na kontynuowanie gry, 
drużyna przeciwna musi mieć klarowną szansę na zdobycie bramki.  

P +, ++  

8. Wykonawca rzutu karnego trafił w poprzeczkę i piłka wróciła na pole karne. Ruszył 
do niej współpartner wykonawcy aby ją dobić, w kierunku piłki ruszyła również 
osoba niepożądana znajdująca się tuż za linią końcową. Osoba ta była pierwsza 
przy piłce ale kopnęła ją na tyle lekko, że współpartner wykonawcy zdołał oddać 
strzał umieszczając piłkę  w bramce.  

W tej sytuacji, dotknięcie piłki przez osobę niepożądaną oznacza konieczność 
przerwania gry i wznowienia jej rzutem sędziowskim (PG 2019/2019 str. 119) 

S  

9. Zawodnik zaatakował przeciwnika ciałem. który krzycząc w dramatyczny sposób 
upadł sugerując sędziemu, że odniósł  kontuzję. Sędzia uznał, że ta sugestia jest 
bezpodstawna. 

To podręcznikowy, choć bardzo rzadko karany, rodzaj niesportowego zachowania 
(PG 2018/2019 str.106) 

P+  

10
. 

Napastnik na pozycji spalonej podjął ewidentną próbę zagrania piłki która była 
blisko niego i którą podał  jego współpartner. Próba się nie powiodła ale piłka i tak 
wpadła do bramki przeciwników. 

Nie ma mowy o wpływie, nie ma więc spalonego (PG 2018/2019 str. 98) 

Br  

 

11 Napastnik na ewidentnej  pozycji spalonej wystartował w celu przejęcia piłki, która 
zmierzała w kierunku linii końcowej. Było jednak oczywiste, że nie ma szansy na 
jej przejęcie przed opuszczeniem przez nią pola gry. Sędzia stwierdził, że żaden 
ze współpartnerów nie miał szans na włączenie  się do akcji i przejęcie piłki. Stali 
oni i z odległości obserwowali pogoń napastnika za piłką.  

Nie ma „paragrafu” na przerwanie gry z tytułu spalonego ponieważ napastnik nie 
dotknie piłki zanim opuści ona boisko ((PG 2018/2019 str. 192,193). 

G  

12 Sędzia odgwizdał zakończenie meczu gdy piłka, od paru minut, była w grze. 
Zawodnicy obu drużyn zaczęli przemieszczać się w kierunku sędziego aby 
podziękować mu za prowadzenie meczu. Jednak jeden z nich dobiegając do 
sędziego powiedział „tuż przed pana gwizdkiem jeden z zawodników drużyny 
przeciwnej kopnął swojego kolegę w nogę w ich polu karnym”. Taką samą 
informację przekazał mu sędzia asystent, dodając, że siła kopnięcia była bliska 
minimalnej i miejsce kopnięcia było chronione ochraniaczem.  

Przewinienie miało miejsce w czasie gry i mogło być ukarane, ponieważ mecz 
został zakończony z tytułu upływu czasu gry a nie z innych powodów (PG 
2018/2019 str. 63 p.2.) Kopnięcie współpartnera we własnym polu karnym 
oznacza konieczność podyktowania rzutu karnego ((PG 2018/2019 str.109). W 
przeciwieństwie do uderzenia dłonią lub ręką w głowę/twarz współpartnera, PG 
nie podają żadnego określenia siły kopnięcia, oddzielającego niesportowy 
charakter takiego kopnięcia od gwałtownego agresywnego zachowania. Dlatego 
też, dwie odpowiedzi uznaliśmy za poprawne. 

K+ 
K ++ 
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13 Kontuzjowany zawodnik opuścił pole gry i po udzieleniu mu pomocy przez lekarza 
stoi przy linii bocznej. W pewnym momencie, bez zgody sędziego wbiega na pole 
gry i dobiega do przeciwnika biegnącego z piłką. Przeciwnik widząc to zagrywa 
piłkę ale presja „zawodnika kontuzjowanego” powoduje, że podanie jest niecelne. 

Zawodnik wpłynął na grę co oznacza konieczność podyktowania rzutu wolnego 
bezpośredniego lub karnego. Gdyby gra została przerwana tylko z tytułu 
wbiegnięcia to gra zostałaby wznowiona rzutem wolnym pośrednim (PG 2018/2019 

str. 51)  

B +  

14 Po gwizdku sędziego na wykonanie rzutu karnego wykonawca rzutu i bramkarz 
popełnili przewinienia w tym samym momencie a bramka została zdobyta. 

(PG 2018/2019 str. 120) 

P+  

15 Gdy gra toczyła się w pobliżu pola karnego  jednej z drużyn, zawodnik rezerwowy 
drużyny broniącej zerwał się z ławki i ruszył w kierunku akcji. Widząc to zawodnik 
rezerwowy drużyny atakującej ruszył za. nim i parę metrów za linią boczną dogonił 
go kopiąc brutalnie w nogę. Sędzia poinformowany o zdarzeniu przez sędziego 
technicznego przerwał grę. 

Wbiegnięcie zawodników rezerwowych na pole gry oznacza konieczność ich 
napomnienia. Ponieważ jeden z nich zachował się gwałtownie agresywnie 
powinien ujrzeć czerwoną kartkę, co w wymiarze praktycznym oznacza pokazanie 
mu tylko kartki tego koloru. Oznacza to, że prawidłowa odpowiedź to S (+), ++, +. 

lub S +,++,+. Ponieważ zgłaszano również zastrzeżenia co do miejsca zdarzenia 
(parę metrów za linią boczną) uznaliśmy również odpowiedź S ++ (bez napomnień 
za wejście na boisko) (PG 2018/2019 str. 51). 

S ++,+,(+) 
S ++ 

 

16 Sędzia odgwizdał przewinienie a wykonawca rzutu wolnego zdecydował się na 
szybkie wykonanie tego rzutu. Kopnął on piłkę  w kierunku swojego współpartnera 
ale została ona przejęta przez przeciwnika, który znajdował się 3 metry od miejsca 
wznowienia. 

Nie ma mowy o jakichkolwiek niedozwolonych działaniach/zachowaniach 
przeciwnika, więc, w przypadku szybkiego wykonania rzutu, nie ma podstaw do 
przerwania gry (PG 2018/2019 str. 115) 

G  

17 Bramkarz wykonywał rzut wolny z łuku własnego pola karnego, na wprost bramki. 
Po zagraniu piłki w pole karne, w kierunku swojego współpartnera stojącego w 
polu bramkowym, stwierdził, że pierwszy przy piłce będzie stojący w polu karnym 
przeciwnik, który właśnie wystartował w jej kierunku. Dlatego też bramkarz ruszył 
za piłką i rzucając się wybił ją ręką na róg tuż przed przejęciem jej przez 
przeciwnika. Stało to się na wprost bramki i tylko współpartner bramkarza stojący 
w polu bramkowym znajdował się pomiędzy miejscem zdarzenia a bramką. 

Bramkarz pozbawił realnej szansy na zdobycie bramki, przeciwnika 
poruszającego się zasadniczo w kierunku bramki, przewinieniem karanym rzutem 
wolnym pośrednim. Ewentualne złagodzenie kary indywidualnej może mieć 
miejsce tylko w przypadku popełnienia przewinienia karanego rzutem karnym (PG 

2018/2019 str 107) . 

P++  

18 Sędzia wykonał rzut sędziowski tuż poza polem karnym drużyny A  Zawodnik 
drużyny B był szybszy i kopnął piłkę, tuż po odbiciu się jej od murawy, w samo 
okienko bramki drużyny A . Bramkarz nie miał szansy na interwencję. 

Piłka dotknęła podłoża ale nie została dotknięta przynajmniej przez dwóch 
zawodników. Oznacza to, że była ona w grze ale bramki nie można uznać.  (PG 
2018/2019 str. 86) 

Rb  

19 Zawodnik drużyny która przy aktualnym wyniku awansowałaby do półfinału 
rozgrywek, wziął piłkę do rąk i nie spiesząc się dokonywał przygotowań do 
wykonania wrzutu. W pewnym momencie, widząc nadbiegającego współpartnera,  
nagle pozostawił piłkę współpartnerowi. 

PG 2018/2019 str. 107, opóźnianie wznowienia gry) 

W + 
lub + 

 

20 Bramkarz zagapił się i gdy trzymał w ręce ochraniacz goleni, który wyjął na chwilę 
ze skarpety w celu poprawy jego umieszczenia w niej,  zauważył, że w jego 
kierunku leci piłka kopnięta mocno, przez przeciwnika z okolicy linii środkowej. 
Przeciwnik widząc, że bramkarz skupiony jest na poprawie ubioru, i nie kontroluje 

K ++, K +  
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rozwoju sytuacji, podjął próbę zdobycia bramki. Gdy piłka nieomal przekraczała 
linię bramkową w świetle bramki bramkarz rzucił się i trzymanym w ręku 
ochraniaczem, wybił ją na róg. 
W dniu dzisiejszym, taka interwencja bramkarza już nie jest zagraniem ręką ale, 
nawet we własnym polu karnym, innym przewinieniem karanym K. Dlatego też 
dyktując rzut wolny, sędzia powinien wykluczyć bramkarza za pozbawienie 
przeciwnika, który kopnął piłkę, bramki.  
Należy również przyznać rację tym, którzy odpowiedzieli K+, ponieważ nadal w 
przepisach gry jest mowa o zawodniku biegnącym zasadniczo w kierunku bramki 
(PG 2018/2019 str. 107, przewinienia karane wykluczeniem z gry) a w pytaniu 
warunek ten nie jest spełniony. Pozbawienie drużyny przeciwnej (a nie 
przeciwnika)  bramki ma miejsce jedynie przy „ręce”. Niemniej jednak przy takim 
spojrzeniu, zachowanie bramkarza musi być uznane za niesportowe co oznacza 
K+. 

 

21 
Podczas wykonywania rzutu karnego, zanim piłka jest w grze, bramkarz opuszcza wyraźnie 
linię bramkową, Następnie wyczuwając intencję wykonawcy rzuca się w kierunku prawego 
słupka  bramki parując piłkę na słupek. Po odbiciu się od słupka piłka porusza się wzdłuż 
linii bramkowej w kierunku przeciwnego słupka i wykonawca rzutu rusza w jej kierunku. 
Sędzia widząc nieruchomo leżącego bramkarza sygnalizuje korzyść. Wykonawca dobiega 
do piłki i nieomal z linii bramkowej niewyobrażalnie pudłuje. Piłka przekracza linię 
bramkową na zewnątrz bramki.   

Sędzia prawidłowo zastosował korzyść ponieważ strzelenie bramki przez wykonawcę rzutu 
karnego po dobiegnięciu do piłki poruszającej się wzdłuż linii bramkowej w świetle bramki 
(strzał do pustej bramki z linii bramkowej) jest znacznie bardziej prawdopodobne niż 
strzelenie bramki z powtórzonego rzutu karnego. Z pytania nie wynika, żeby na „pudło” 
wykonawcy rzutu wpłynęły jakiekolwiek czynniki niezależne od wykonawcy rzutu, co 

oznacza konieczność uznania korzyści za rozwiniętą (PG 2018/2019 str. 64) .  

Rb  

22 Tuż po rozpoczęciu gry sędzia zauważył, że zamiast zawodnika wpisanego do 
protokołu w podstawowym składzie, na boisku znajduje się zawodnik wpisany do 
protokołu jako rezerwowy. Gdy zastanawiał się czy przerwać grę spostrzegł, że na 
boisku znajduje się jeszcze jeden zawodnik rezerwowy tej samej drużyny który jest 
dwunastym uczestnikiem meczu po stronie tej drużyny. 

Obecność na boisku pierwszego z zawodników rezerwowych (zastępującego 
zawodnika wpisanego do protokołu), nie zmusza sędziego do żadnej interwencji w 
trakcie meczu (PG 2018/2019 str. 49). Również obecność drugiego zawodnika 
rezerwowego, jeżeli nie wpływa on na przebieg gry, nie jest podstawą do 
przerwania gry. Jednak ten zawodnik rezerwowy musi być napomniany i usunięty z 
boiska w najbliższej przerwie w grze.( PG 2018/2019 str. 50) 

G +  

23 Zawodnik rezerwowy siedzący na ławce zerwał się z niej i kopnął zapasową piłkę 
na pole gry. Kopnięcie był bardzo mocne i piłka wpadając w pole karne drużyny 
zawodnika rezerwowego zdezorientowała zawodnika drużyny przeciwnej 
posiadającego piłkę, tak, że stracił nad nią kontrolę.  

Kopnięta przez zawodnika rezerwowego piłka przeszkodziła przeciwnikowi 
prowadzącemu grę w polu karnym drużyny zawodnika rezerwowego co oznacza 
konieczność podyktowania rzutu karnego (PG 2018/2019 str.110) 

K +  

24 Sędzia uznał bramkę i gra została wznowiona. Przeniosła się ona w pole karne 
drużyny która straciła bramkę i wtedy sędzia, znajdujący się w pobliżu punktu 
karnego, uzmysłowił sobie, że obok niego stoi zawodnik rezerwowy drużyny, która 
strzeliła bramkę, który znajdował się na boisku już przed jej strzeleniem. Kiedy 
zamierzał przerwać grę zawodnik rezerwowy pchnął go w klatkę piersiową. 
Pchnięcie to było na tyle lekkie, że sędzia utrzymał równowagę. 

Przewinienie zawodnika rezerwowego jest gwałtownym agresywnym 
zachowaniem i miało miejsce w polu karnym przeciwników (PG 2018/2019 str. 52 
P. 9, ostatni akapit). Odpowiedzi z „+”  bez nawiasu również były uznawane. 

B++, (+) 
 

 

25 Bramkarz rozmyślnie łapie piłkę kopnięta w jego kierunku przez napastnika. Robi to 
jednak nieudolnie i piłka odbija się od jego rąk. Natychmiast rusza on za nią i 
ponownie dotyka ją rękoma. Tym razem skutecznie. – trzymaną w rękach piłkę 
przyciąga do klatki piersiowej.  

Sposób działania sędziego, w takim przypadku, został doprecyzowany w 

G  
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najnowszym wydaniu PG (PG 2018/2019 str. 109 plus wyjaśnienia str. 163) 

26 Po gwizdku sędziego po nieostrożnym kopnięciu zawodnika rezerwowego, który 
wbiegł na boisko, przez przeciwnika prowadzącego akcję, inny zawodnik drużyny 
przeciwnej wziął celowo piłkę do rąk. Spowodowało to masową konfrontację. 

Kara zespołowa to B. Warto dodać, mimo, że z punktu poprawności odpowiedzi nie 
jest to ważne, że przewinienie popełnił zawodnik rezerwowy – jego wpływ na grę 
był już przed nieostrożnym kopnięciem go przez przeciwnika. Kary indywidualne to 
napomnienia dla zawodnika, który wziął piłkę do rąk co spowodowało masową 
konfrontację (PG 2018/2019 str. 107,) dwa (po jednym) dla zawodników obu drużyn 
za udział w masowej konfrontacji, oraz za zawodnika rezerwowego za wejście na 
boisko. Za prawidłową uznana została również odpowiedź z trzema napomnieniami 
– kartkę dla zawodnika biorącego piłkę do rąk uznano za spełniającą jednocześnie 
wymóg napomnienia z tytułu udziału w konfrontacji.  

B+,+,+,+ 
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27 Napastnik w wyniku akcji wybiegł poza linię boczną w pobliżu własnej ławki 
rezerwowych. Kiedy zamierzał wrócić na pole gry i dołączyć do toczącej się akcji 
jeden z siedzących na tej ławce zawodników rezerwowych krzyknął do niego 
„słabiutko dzisiaj,  słabiutko”. Zawodnik zmienił swój zamiar, ruszył w kierunku 
zawodnika rezerwowego i uderzył go dłonią w twarz. Było to uderzenie z niewielką 
siłą. 

Przewinienie zawodnika zostało popełnione poza boiskiem wobec zawodnika 
rezerwowego własnej drużyny (PG 2018/2019 str. 110, trzeci akapit od dołu). W 
przypadku kary indywidualnej za uderzenie zawodnika rezerwowego postąpiono 
tak jak w pytaniu 1. 

P++ 
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28 Wykonawca rzutu rożnego potknął się i upadł. Jednak widząc podbiegającego do 
niego współpartnera któremu miał podać piłkę zagrał ją goleniem. Piłka opuściła 
pole rożne ale zanim współpartner ją przejął,  przekroczyła również linię boczną.  

Piłka nie została wprowadzona do gry ponieważ nie została kopnięta (wyjaśnienia 
IFAB z 09.2017). Dlatego rzut nie został poprawnie wykonany. Za prawidłową 
uznaliśmy również odpowiedź J. 

R (J)  

29 Drużyna zdobyła bramkę i wtedy sędzia zauważył stojącego na polu gry zawodnika 
rezerwowego, drużyny która zdobyła bramkę. Sędzia techniczny powiedział mu, że 
zawodnik rezerwowy wszedł na pole gry kilka sekund przed zdobyciem bramki i 
krzyczał w kierunku sędziego krytykując jego wcześniejszą decyzję. 

Zawodnik rezerwowy, w takich okolicznościach, musi być napomniany a gra musi 
być wznowiona B (PG 2018/2019 str. 52). Ponieważ „dodatkowe” zachowanie 
zawodnika rezerwowego jest niesportowym zachowaniem karanym napomnieniem 
musi on ujrzeć czerwoną kartkę. 
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30 Bramkarz  zamienił się funkcją z obrońcą, kiedy piłka była w grze. Zostało to 
natychmiast zauważone przez sędziego, który uzmysłowił sobie, że bramkarz ma 
już na swoim koncie żółtą kartkę. „Bramkarz” (były bramkarz), natychmiast po 
zmianie koszulek włączył się do działań obronnych ponieważ przeciwnicy mieli 
klarowną szansę na zdobycie bramki i natychmiast przejął piłkę. 

Przewinienie jakiego dopuścili się obrońca i bramkarz jest karane ich 
napomnieniem jednak nie wymaga przerywania gry (PG 2018/2019 str.50). 
Bramkarz wprawdzie posiadał już na swoim koncie napomnienie  ale przeciwnicy 
mieli klarowną szansę na strzelenie bramki co oznaczało, że sędzia mógł 
zastosować korzyść. Jednak „bramkarz” zagrał (przejął) piłkę co oznaczało 
konieczność przerwania gry i wznowienia jej P (PG 2018/2019 str. 105). 

P, +, +. ++  

 


